torsdag 16 augusti 2012

Bröllop och förlovning

Jag skriver iland på ett forum för tjejes som är tillsamman/gifta med araber, här är ett svar på frågan om hur bröllop brukar gå till och om jag skulle vilja eller har haft ett sån bröllop själv:

Hur fungerar det i era mäns eller killars/ex-mäns ex-killars länder och familjer?

Hur många blir bjudna till förlovning och bröllop? Vilka är dessa? Har alla dessa inbjudan, eller har de inbjudna sedan bjudit in fler gäster?

Brukar det gå långt eller fort emellan förlovning och giftermål?

Hur ser en typisk förlovning/bröllop ut i det land du beskriver? 

Har du varit på många förlovningar eller bröllop i det landet?

Skulle du själv kunna tänka dig eller vilja ha ett sådant bröllop?


I Tunisien är det lite varierande, efter plånbok (och tycke).
T.ex. hade svägerskan en ganska liten förlovningsfest, med släkten bara, medans bröllopet var stoooort. Det gick 3 år mellan förlovning och giftermål (Men det är inte praxis). (Så de hade råd med ett stort bröllop, det sparades pengar under tiden)


En Kusin förlovade sig förra sommaren, festen var liknande svägerskans. 

Har bara varit på den och en annan förlovningsfest, så de är nog inte så stora.

Kusinen gifte sig i år och bröllopet var litet. "Saria" middagsbjudningen och normalt dagen man skriver kontrakt. Själva påskrifen missade vi nog (om de hade den den kvällen), vi kom lie sent, jag såg aldrig bruden den kvällen (!) Klädseln var enklare, jag gick med byxor och tröja. Sen vet jag inte om de hade nån mer fest... Jo, de hade de nog, men vi kände ju brudgummen, så därför gick vi inte... 
Funderar på om de ens skrev kontrakt första kvällen, för de hade "mottagning" på "belledian", dvs "skatteverket" eller "kommunhuset" där de registreras att man gift sig. Tror att de skrev kontraktet där. Men de hade ingen fest efter det... Det var nog ett budget bröllop skulle jag säga. 

Svägerskan skrev kontrakt hemma, dvs personal från "belledia" kom hem till oss. Middagsbjudning, män för sig och kvinnor för sig.
"Henna" - Kvinnorna hos oss, männen hos honom. (Roligaste kvällen för övrigt.)
Sista kvällen på lokal. ca 900 (!) personer, stolarna tog slut, juice och kakor lika så, inte så konstigt kanske. Mixat.

Ang klädsel så har bruden inga byten. (Dock den obligatoriska sminkningen som gör att alla brudar ser likadana ut, som en "brud-mask".)
Gästerna klär upp sig allt efter hur nära (släkt) man är med bruden/brudgummen, ju närmare desto finare. Vissa killar kommer i shorts och t-shirt (vilket stör mig). Gästernas klädsel varierad därför ganska mycket. Allt ifrån balklänning till byxor.
Inbjudan skickas (delas ut) men gästen väljer själv vilken dag man kommer. Är man nära släkt går man på alla 3, är man det inte går man på sista (därför det blev många på svägerskans, de delade ut 250 inbjudningar var (alltså 500) men det var visst många i familjen...) eller den som passar. Det brukar vara många bröllop på sommaren! (Så jag har varit på en hel del, men oftast bara en av kvällarna, svägerskans bröllop är det närmaste jag varit på och liksom sett allt bakom "kulisserna" för det är en tillställning.)

Kan även berätta att föräldrarna köper all inredning till huset (även huset ;) )(Soffor, säng, kastruller, porslin, gardiner, handdukar - ja rubbet!), bruden får även en heeelt ny garderob! Allt från underkläder och skor till vinterkappa (säkert beroende på budget med...). Detta visas även upp för (närmaste) släkten innan bröllopet.

Nja, kul som minne, men himla stressigt under tiden. Dessutom är de flesta ganska sura, trötta och stressade, så... Nja, en budget variant i så fall...

Inga kommentarer: